Jak gotować w wolnowarze? Przepisy na proste dania.

Obecnie bardzo modne staje się zdrowe odżywianie się. Coraz więcej osób decyduje się przejść na dietę, ponieważ dzięki temu mamy możliwość zgubienia zbędnych kilogramów, jak również zyskania pięknej figury, a przede wszystkim dobrego samopoczucia. Zatem w jaki sposób to zrobić?

 

Odpowiednia dieta bardzo ważna

Warto pamiętać, że najlepszą dietą jest spożywanie warzyw oraz owoców. To właśnie dzięki niej w końcu poczujemy się lepiej i tym samym zgubimy zbędne kilogramy. Dostarczy do naszego organizmu wiele mikroelementów oraz cennych witamin. Warto także zdecydować się na spożywanie chudego mięsa. W przypadku przejścia na taką dietę powinniśmy także unikać smażonych potraw. Wszelkie rzeczy warto wykonać w wolnowarze. Zatem, czym dokładnie jest to urządzenie?

 

Wolnowar przepisy – jakie wybrać?

Wolnowar jest to urządzenie, które służy do powolnego gotowania w stosunkowo niskiej temperaturze. W urządzeniu gotuje się dania, które są w temperaturze poniżej 100 stopni Celsjusza. Efektem takiej obróbki termicznej są dania podobne do gotowania typu sous-vide. Dzięki procesowi takiej powolnej obróbki w niezbyt wysokiej temperaturze, wszystkie przepisy na potrawy z wolnowaru wychodzą zawsze smaczne, a także zachowują aromat oraz swoją jędrną konsystencję. We wspomnianych wolnowarach zdecydowanie najlepiej wychodzą potrawy jednogarnkowe. Są to między innymi dania duszone, a także gulasze, jak również potrawki, czy też bigosy. Warto pamiętać, że ryby przygotowane w takim wolnowarze zachowują zwartą konsystencję. Zatem jakie przepisy są najsmaczniejsze? Co warto wybrać?

 

Warzywa prosto z wolnowaru

Zdecydowanie jednym z najprostszych, jak również najszybszych dań do wykonania w wolnowarze jest gotowanie warzyw. Warto kupić przykładowo mieszankę warzyw mrożonych i kolejno rozmrożone dać do urządzenia. Doskonałym pomysłem jest także ugotowanie piersi z kurczaka lub też indyka. Takie danie jest bardzo syte, a jak można zauważyć także bardzo szybko można je przygotować.

 

Ryba, pyszne źródło witamin

Kolejną doskonałą inspiracją jest wspomniana ryba z wolnowaru. Filet wystarczy umyć i umieścić w urządzeniu. Możemy do tego dodać ziemniaki, jednak jeżeli chcemy dbać o naszą dietę, dobrym pomysłem będzie brokuł. Wspaniale z wolnowaru smakuje także kalafior, który można na końcu skropić masłem i podać razem z rybą. Takie dietetyczne dania są wyśmienite.

Przede wszystkim powinniśmy pamiętać o tym, że zdrowie mamy jedno. Z tego powodu musimy spożywać tylko i wyłącznie wysokiej jakości posiłki. Jest to bardzo istotne, aby nie dostarczać do naszego organizmu pustych kalorii, ponieważ w takim przypadku nie będziemy czuć się zbyt dobrze. Dlatego warto zainwestować w nowoczesne urządzenia kuchenne, dzięki którym będziemy mogli przygotować bardzo szybko takie potrawy. Jednym z nich z pewnością jest wolnowar, który w ostatnim czasie jest wybierany przez coraz większą ilość osób. Powinniśmy pamiętać o tym, że wbrew pozorom nie jest to zbyt drogie urządzenie, a gotując na nim liczne potrawy możemy sprawić, że będą one nie tylko bardzo smaczne, ale przede wszystkim zdrowe.

 

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recent Posts