Co zrobić z piersi kurczaka?

Kurczak to bardzo wdzięczne kulinarnie mięso. Przyrządza się je bardzo łatwo i szybko, ma delikatny smak, który pasuje niemal do każdego innego składnika, a jednocześnie daje mnóstwo możliwości, jeśli chodzi o tworzenie na jego bazie smacznych potraw. Dziś odpowiemy, co zrobić z piersi kurczaka.

Klasyczne kotlety z kury

Kto z nas nie lubi soczystego, wysmażonego i chrupiącego kotleta z kurczaka w towarzystwie ziemniaczków i zdrowej surówki? Pierś z kury najczęściej wykorzystywana jest do przygotowania właśnie tego dania. Wystarczy podzielić pierś na cienkie plastry, każdy z nich posolić i popieprzyć do smaku, a następnie obtoczyć w mące, jajku oraz bułce tartej. Aby panierka była bardziej chrupiąca, zamiast lub jako dodatek do bułki tartej można użyć kukrydzianych płatków śniadaniowych, które wcześniej odrobinę rozdrobnimy.

Wysmażamy kotlety z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju aż panierka się zarumieni i gotowe!

Rolady z piersi

Alternatywą dla klasycznych kotletów mogą być pyszne, soczyste rolady z piersi kurczaka. Ich wykonanie jest równie łatwe i dość szybkie. Filety rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy i pieprzymy do smaku. Następnie wnętrze plastra smarujemy majonezem, układamy pokrojone w słupki: ser mozarella, ogórek kiszony i suszony pomidor. Całość ciasno zawijamy, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju, aż panierka będzie chrupiąca i rumiana. Takie roladki możemy podać z ziemniakami, frytkami lub kluskami śląskimi.

Gyros z kurczaka

Miłośnicy kuchni greckiej z pewnością nie przejdą obojętnie obok domowej roboty gyrosa. Współcześnie do jego przyrządzenia używa sie kurczaka, baraniny czy cielęciny, lecz ten tradycyjny przygotowywany był z szynki wieprzowej. Jak przygotować pyszny, pełen aromatu gyros z piersi kurczaka? Mięso należy pokroić w cienkie paseczki, które następnie zostaną włożone na 10 minut do marynaty. Tę przygotowujemy mieszając ze sobą następujące składniki: 2 łyżki oleju, po pół łyżeczki soli, rozmarynu, kminku, czarnego pieprzu, ostrej i słodkiej papryki, łyżeczkę suszonego czosnku i oregano. 

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso wraz z marynatą i smażymy przez kilka minut aż kurczak będzie miękki, a aromaty intensywnie wyczuwalne. 

Gyros podajemy z jogurtem greckim i innymi, ulubionymi dodatkami, na przykład frytkami i surówką.

Sałatka z kurczaka 

Oto przepis na pożywną sałatkę z kurczaka, która świetnie sprawdzi się jako przekąska na lunch czy kolację. Składniki na sałatkę:

  • Pierść z kurczaka
  • Pół główki sałaty lodowej
  • Mała puszka kukurydzy
  • Puszka czerwonej fasoli
  • 2 ogórki kiszone
  • Pół papryki czerwonej i pół żółtej
  • Majonez
  • Musztarda
  • Sól i pieprz 

Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, następnie smażymy na patelni z łyżką oleju. Warzywa myjemy i kroimy w kostkę (sałatę w paski), wrzucamy do miski razem z usmażonym i ostudzonym mięsem. Kukurydzę i fasolę odsączamy, następnie dodajemy do pozostałych składników. Na koniec robimy dressing: 4 łyżki majonezu mieszamy z łyżeczką musztardy, przyprawiamy do smaku i mieszamy ze składnikami sałatki. 

Pierść z kurczaka można pryrządzić na wiele sposobów i zawsze efekt jest doskonały. Zachęcamy do eksperymentowania z tym rodzajem mięsa 🙂

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recent Posts