Dieta bezglutenowa – moda czy konieczność?

Dieta bezglutenowa cieszy się coraz większą popularnością, chociaż jeszcze do niedawna była ona koniecznością jedynie w przypadku osób borykających się z celiakią czy chorobą Duhringa. Obecnie stosują ją zarówno celebryci, osoby zdrowo się odżywiające, jak również te chcące zrzucić nadprogramowe kilogramy. Jest to więc chwilowa moda czy sposób na poprawę zdrowia?

O co chodzi z tym glutenem?

Coraz więcej osób wręcz usilnie przekonuje nas co do konieczności zrezygnowania ze spożywania produktów zawierających gluten, wychwalając zalety produktów pozbawionych tego problematycznego białka. Sklepowe półki zaczynają obfitować w najróżniejsze produkty z przekreślonym kłosem na opakowaniu, a w Internecie nie brakuje przepisów bezglutenowych. Wszystko dlatego, że współczesne zboża, a szczególnie pszenicę, posądza się o tak liczny odsetek otyłości i nadwagi oraz liczne choroby metaboliczne i autoimmunologiczne. Okazuje się, że nawet jeśli nie mamy problemów zdrowotnych, to warto profilaktycznie zrezygnować z produktów zawierających gluten, który sieje spustoszenie w naszym organizmie. Czy jest się więc czym martwić?

Czym jest gluten?

Gluten jest białkiem składającym się z prolaminy i gluteliny, które znajdują się w zarodku ziaren zbóż. Pod największym ostrzałem jest gliadyna w pszenicy, sekalina w życie i hordeina w jęczmieniu. Gluten jest powszechnie stosowany przez przemysł spożywczy, gdyż nadaje ciastu elastyczność i sprężystość, a ponadto jest on nośnikiem smaku. Obecnie możemy znaleźć go więc nie tylko w pieczywie, ale dosłownie we wszystkich przetworzonych produktach dostępnych w sklepach. Jako, że codziennie spożywamy go w dużych ilościach, nic dziwnego, że nasz organizm zaczyna się buntować, co objawia się dokuczliwymi dolegliwościami.

Kiedy gluten zaczyna być problematyczny?

Obecnie stosowane odmiany pszenicy rzeczywiście stają ja się coraz bardziej problematyczne. Gliadyna zawarta w glutenie może być nieefektywnie trawiona przez enzymy jelitowe i wywoływać reakcje alergiczne. Jako, że objawy na nadwrażliwość czy nietolerancję na gluten mogą być różne, to warto udać się do gastrologa w celu wprowadzenia diety eliminacyjnej. Dieta bezglutenowa powinna być bezwzględnie stosowana przez osoby chorujące na celiakię i mające nadwrażliwość na gluten. Warto też usunąć z jadłospisu to białko w przypadku zespołu nieszczelnego jelita, Hashimoto i reumatoidalnym zapaleniu stawów. Eliminacja glutenu pomaga zapobiegać także osteoporozie, chorobom neurologicznym i nawet cukrzycy typu I.

Podsumowanie

Jeśli borykamy się z chronicznymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego i towarzyszą nam uporczywe zmiany skórne, to warto na jakiś czas odstawić gluten i obserwować reakcje organizmu. Trzeba jednak pamiętać, że dieta bezglutenowa nie jest lekarstwem, modą ani też sposobem na zrzucenie zbędnych kilogramów. Ograniczenie samej pszenicy jest jak najbardziej wskazane dla każdego z nas, ale całkowite wykluczenie glutenu już niekoniecznie.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recent Posts